Trouwen: wat voor gevolgen heeft dit voor mijn financiële situatie?

blog van 24 september door Mischa

Trouwen: wat voor gevolgen heeft dit voor mijn financiële situatie?

Als je gaat trouwen verandert ook je financiële situatie. Denk hierbij aan je vermogen en schulden zoals je hypotheek. De standaard huwelijksvoorwaarden zijn sinds 2018 veranderd en dezelfde regels gelden voor koppels die een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. Wat dit betekent leggen we graag uit in deze blog.

Als je voor 2018 bent getrouwd en geen huwelijksvoorwaarden hebt opgesteld, ben je in algehele gemeenschap van goederen getrouwd. Alle schulden en bezittingen van beide partners behoren tot de huwelijksgemeenschap.

Wat als ik na 2017 ben getrouwd?

Als je getrouwd bent na 2017 zonder huwelijksvoorwaarden, dan ben je getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat enkel het vermogen dat jullie tijdens het huwelijk hebben opgebouwd onder de huwelijksgemeenschap valt. Gemeenschappelijke schulden en bezittingen die jullie daarvoor hadden vallen hier ook onder. Persoonlijke bezittingen en schulden, zoals bijvoorbeeld geld op je spaarrekening blijft van jou en dit geldt ook voor een schenking of een erfenis die je krijgt. Als je toch in algehele gemeenschap van goederen wilt trouwen, kun je dit laten vastleggen door een notaris.

Zijn er gevolgen voor mijn hypotheek?

Voor koppels waarvan één van beiden een eigen huis heeft, hebben deze nieuwe regels gevolgen bij de aankoop van een huis samen. We leggen graag uit wat deze gevolgen precies zijn in een persoonlijk gesprek met één van onze erkende adviseurs.

Zo makkelijk nog niet

De nieuwe regels en zaken daaromheen kunnen best lastig zijn. Zeker als er grote financiële beslissingen moeten worden gemaakt en daarom is het verstandig om een expert om advies te vragen. Onze erkende financiële adviseurs helpen graag door te kijken naar jouw situatie.

Mischa Grunder

Financieel adviseur particulieren

neem contact op
Mischa Grunder