De huizenprijzen stijgen, hoe ga je hier als starter mee om?

blog van 7 juli

De huizenprijzen stijgen, hoe ga je hier als starter mee om?

De gemiddelde prijs van een woning is €357.500. Een erg hoog bedrag dat waarschijnlijk steeds hoger gaat worden.

Redenen

Er zijn twee belangrijke redenen voor de hoge huizenprijzen. Aan de ene kant herstelt de economie sneller dan gedacht. En aan de andere kant blijft er een grote vraag naar woningen. Met dit gegeven is de kans groot dat de huizenprijzen hoog zullen blijven en misschien nog verder zullen stijgen. Daarnaast zijn er ook veel beleggers op de markt die huizen kopen. In het laatste deel van 2020 hebben veel beleggers huizen gekocht. Zij verhuren deze woningen en hopen zo hun investering terug te verdienen.

Wat kan je als starter doen?

Met de hoge prijzen lijkt het als starter haast onmogelijk om een huis te kopen. Toch is dit niet zo, er zijn nog een aantal opties om aan een eerste huis te komen.

De eerste optie is een startersregeling. Een van deze regelingen is de Starterslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Deze regeling zorgt ervoor dat je het gat dat er tussen de prijs van de woning en je maximale lening zit kunt overbruggen.

De tweede optie is Duokoop. Hierbij koop je alleen het huis en pacht je de grond. De grond kun je hierbij altijd later nog kopen. De optie is op de lange termijn duurder dan een annuïteitenhypotheek. Hierdoor geldt het vooral als tijdelijke oplossing wanneer je tussen wal en schip valt.

De derde optie is Koopgarant en KOOPstart. Deze optie zorgt ervoor dat je korting krijgt op een huis via een woningcorporatie of projectontwikkelaar. In dit geval deel je de overwaarde of het verlies met de woningcorporatie of projectontwikkelaar volgens een staffel die gebaseerd is op de korting die je in het begin hebt gekregen.

De vierde optie is om je hypotheek deels aflossingsvrij af te sluiten. Hierbij zijn de maandlasten lager. Maar moet er wel rekening worden gehouden met het feit dat het nog steeds een lening blijft.

De laatste optie is hulp van ouders. Wanneer je jonger bent dan 40 jaar kunnen ouders €100.000 belastingvrij schenken. Daarnaast kun je ook geld lenen bij je ouders.

Vragen?

Wat de beste optie is voor jou als starter kan verschillen per situatie. Om jouw situatie in kaart te brengen kun je contact opnemen met een van onze hypotheekadviseurs.