Een relatie als je niet samenwoont en je financiën: waar moet je op letten?

blog van 30 oktober door Eduard

Een relatie als je niet samenwoont en je financiën: waar moet je op letten?

Een relatie waarbij je niet samenwoont is nog altijd erg populair en je zou denken dat hiervoor dezelfde financiële regels gelden als voor alleenstaanden. Toch gelden er wel degelijk andere regels en wij zetten deze graag voor je op een rij.

Zijn we een gezamenlijk huishouden?

Volgens de Sociale Verzekeringsbank (SVb) kun je een gezamenlijke huishouding voeren als je een relatie hebt maar niet samenwoont. Dit is het geval als de meeste tijd samen wordt doorgebracht op één adres en kosten van het huishouden samen worden betaald of voor elkaar wordt gezorgd.

Je bent een gezamenlijk huishouden als je veel bij je partner bent, elkaars spullen gebruikt, gezamenlijk boodschappen doet of helpt bij huishoudelijk werk. Als er sprake is van een gezamenlijke bankrekening ziet de SVb dit snel als een huishouden. Dit geldt ook als er een gezamenlijke levensverzekering is afgesloten waarbij de partners elkaars begunstigde zijn.

Uitkeringen en toeslagen

Als de SVb vaststelt dat je een gezamenlijk huishouden voert, heeft dit vaak negatieve gevolgen voor uitkeringen zoals de Anw, AOW en bijstand. Tevens ben je elkaars toeslag partner waardoor het ook gevolgen heeft voor toeslagen die jij of je partner ontvangt waardoor bijvoorbeeld de huur- of zorgtoeslag omlaag kan gaan.

Anders voor inkomstenbelasting

Als je in een relatie zit maar niet samenwoont kun je niet elkaars fiscale partner zijn waardoor er niet geschoven kan worden met aftrekposten. Een voorwaarde voor fiscaal partnerschap is namelijk dat je op hetzelfde adres staat ingeschreven.

Het erven van bezittingen

Als je een relatie hebt en je wenst dat je partner jouw bezittingen erft moet dit vast worden gelegd in een testament. Als je dit niet doet, gaat de erfenis naar jouw familie. Mensen in een relatie hebben voor de wet geen speciale positie zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij geregistreerde partners en getrouwde stellen. Dit heeft tevens ook gevolgen voor de hoogte van de vrijstelling en het percentage erfbelasting. Omdat je relatie geen familie of officiële partner bent, geldt het lage vrijstellingsbedrag van € 2.200, terwijl als je officieel elkaars partner bent dit bedrag ongeveer € 660.000 is. Tevens betaalt je partner meer erfbelasting. Dit is ongeveer 30% over de eerste € 126.000 en 40% over het meerdere. Voor officiële partners is dit ongeveer 10% tot 20%.

Vragen?

Heb je meer vragen over de financiële gevolgen van een relatie als je niet samenwoont? Stel ze gerust aan onze persoonlijk adviseurs. Zij kijken naar jouw situatie en helpen je graag.

Eduard Bril

Ondersteuner hypotheken

neem contact op
Eduard Bril