Ervaring huidige woningmarkt

nieuws van 11 oktober

Ervaring huidige woningmarkt

We lezen het overal, is er een kantelpunt bereikt? De rente omhoog, de prijzen van de huizen omlaag? Maar is dat hier ook zo?

Dat de hypotheekrente omhoog is gegaan ten opzichte van een half jaar geleden is een feit. Door de stijging van de hypotheekrente kan het ook zomaar zijn dat er minder geleend kan worden. Dit werkt weer door in de maximale biedingen welke potentiële huizenkopers kunnen en zullen uitbrengen.

Wij merken nog steeds dat er te weinig woningen zijn, maar op dit moment komt de nieuwbouw wel weer op gang. Normaliter krijg je daardoor ook weer doorstroom, bestaande woningen komen vrij omdat de bewoners een nieuw huis willen bouwen, groter willen gaan wonen of juist kleiner.

Maar de bouwkosten zijn ook aanzienlijk gestegen. Regelmatig krijgen wij de vraag of het daarom nog wel haalbaar is om nieuw te bouwen. Wij hebben de mogelijkheid om hypotheekrentes voor nieuwbouw van een lange geldigheidsduur te voorzien. Maar voordat wij dit kunnen doen hebben we daar eerst persoonlijk contact en afstemming voor nodig.

Onze verwachting is dat starters met weinig eigen geld steeds moeilijker aan een woning kunnen komen. Dit omdat ze dan namelijk 100% moeten financieren. Met de strengere leningsnormen en de hogere rentes kunnen ze dit vaak niet financieren. Wil je weten wat het beste is voor jouw situatie? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van onze persoonlijke adviseurs. We staan je graag te woord!