Familiebank, wat is het en wat heb je er aan?

blog van 15 november door Susanne

Familiebank, wat is het en wat heb je er aan?

Je hoort en leest er veel over, de Familiebank, maar wat is het eigenlijk en is het voor iedereen zinvol om te doen? Hieronder geven wij hopelijk wat meer inzicht. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan het zinvol en belastingtechnisch aantrekkelijk zijn.

Voor wie is het zinvol

Deze constructie is met name zinvol als ouders veel spaargeld hebben in box 3 of een overwaarde op hun woning. Om het belastingtechnisch aantrekkelijk te maken moet jouw kind wel een inkomen hebben. Daarnaast moet het kind gewoon rente en aflossing betalen (indien de hypotheek gesloten is na 2013). We spreken hier over ouders maar dit mogen ook broers, zussen, kennissen of vrienden zijn.

Familiebank in het kort

Op dit moment levert spaargeld weinig op, als je jouw vermogen gaat uitlenen volgens de geldende regels aan je kind of een derde kan het netto meer opleveren. Even een rekenvoorbeeld;

Dochter leent € 200.000 bij de ouders en betaald aan ouders een rente van 2% oftewel € 4.000 per jaar lees dit als brutolast. Wanneer je een koopwoning bezit ziet de belastingdienst dit als een soort van inkomen (je bouwt immers vermogen in de stenen op) daarom ben je eigenwoningforfait aan de belastingdienst verschuldigd dit noemen ze ook wel een bijtelpost. De totale aftrekbare kosten zijn voor dochter dus € 3.000 (€ 4.000 - € 1.000).

Na belastingteruggave (lees netto last) is haar netto last dus ; € 4000 -/- (37.10% x € 3000) = € 2887

De ouders schenken de nettolasten weer terug aan dochter, dit valt namelijk onder de jaarlijkse schenkingsvrijstelling (2021; €6.604)

De ouders behalen hier dus een rendement van 0.56% (€ 4.000 - € 2.887) / € 200.000

De dochter betaalt een netto rente van 0% (€ 4.000(betaald door dochter) - € 2.887(teruggave van de ouders) - € 1.113 (teruggave van de belasting) / € 200.000

Aflossing is in dit voorbeeld niet meegenomen maar zoals hierboven vermeld moet de hypotheek voldoen aan de minimale aflossing annuïtair indien het na 2013 is afgesloten en geen overgangsrecht heeft.

Om rekening mee te houden

- Rentepercentage moet marktconform zijn, een eventuele opslag van 0.2% is redelijk.

- De lening (incl. aflossing) moet schriftelijk worden vastgelegd (er moet sprake zijn van zekerheid, redelijke rente en terugbetalingsverplichting) anders kan het worden gezien als schenking.

- Is er fiscaal een lening overeengekomen en gesloten na 2013? Dan moet je ook volgens de nieuwe regels aflossen in 360 maanden.

Combinatie met een bank

Kies je voor een combinatie van een familie en banklening dan wordt het deel dat je bij de familie leent afgetrokken van je maximale hypotheek die je bij de bank kunt krijgen. Omdat je de lasten wel moet kunnen dragen.

Wat zijn mijn mogelijkheden?

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jou en het kind of de kinderen? Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk gesprek. Wij helpen je graag!

Susanne Tijhuis

Financieel adviseur particulieren

neem contact op
Susanne Tijhuis