Heb jij jouw financiële zaken goed geregeld bij overlijden?

nieuws van 25 juni

Heb jij jouw financiële zaken goed geregeld bij overlijden?

Een overlijden brengt naast de emotionele kant ook zorgen met zich mee. Er moet aan veel gedacht en geregeld worden. Denk hierbij aan een crematie of begrafenis, stopzetten van uitkeringen, verkoop van een woning en het verdelen van de erfenis.

Leg nu al zoveel mogelijk vast

Het is goed om bij leven al zoveel mogelijk vast te leggen betreft de zaken die geregeld zijn of nog geregeld moeten worden. Zaken die je nu al kunt vastleggen zijn je persoonsgegevens en die van je eventuele partner en kinderen. Daarnaast kun je nu al bespreken wie executeur wordt. Dit is degene die de regie als jij overlijdt, hierbij is het van belang om vast te leggen welke bevoegdheden hij of zij krijgt.

Is je testament nog up to date?

Het is belangrijk om na te gaan of er sinds het opstellen van je testament iets is veranderd in je persoonlijke omgeving. Denk aan een scheiding en je ex-partner staat nog in het testament, je kinderen zijn inmiddels getrouwd of je bedrijf is minder waard geworden. Dit zijn situaties die je testament mogelijk niet meer up to date maken. Het is goed om eens in de vijf jaar je testament te laten bekijken door je persoonlijk adviseur.

Nabestaandenpensioen

De meeste mensen in loondienst met een pensioenregeling bouwen nabestaandenpensioen op. Echter is dit niet altijd het geval, je pensioen kan ook op risicobasis zijn afgesloten waardoor het vervelend kan uitpakken als je van baan verandert of werkloos wordt. Een nabestaandenvoorziening hoeft niet alleen pensioen te zijn maar kan ook geregeld worden met vrij vermogen of een overlijdensrisicoverzekering.

Het beste is om zaken al geregeld te hebben als je nog in leven bent. Het is erg vervelend als je er te laat achter komt dat dit anders hand gekund. Eén van onze erkende adviseurs kan helpen om een nabestaandencheck te doen en kijkt dan naar jouw specifieke situatie.