Ga jij als starter een hypotheek afsluiten in 2021? Dit moet je weten

blog van 30 december door Jos

Ga jij als starter een hypotheek afsluiten in 2021? Dit moet je weten

Het aanbod van huizen is beperkt en de prijzen zijn erg hoog. Dit maakt het niet makkelijk om een huis te kopen maar in 2021 zijn er een aantal belangrijke veranderingen. Wij zetten alle veranderingen hier voor je op een rij.

Ben je jonger dan 35 jaar? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen

Als je nog geen 35 jaar bent dan hoef je vanaf 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting te betalen als je een huis koopt. In eerdere plannen gold de regeling enkel voor starters maar nu dus voor iedereen onder de 35 jaar. Tot 31 maart 2021 maakt het niet uit hoe duur je nieuwe woning is, vanaf 1 april geldt de vrijstelling enkel voor huizen tot €400.000.

Studieschuld telt minder zwaar mee

Bij het vaststellen van je maximale hypotheek telt je studieschuld minder zwaar mee in 2021. Op dit moment rekent de bank een vast percentage maar volgend jaar met een gemiddelde over de afgelopen vijf jaar. Dit is een positieve verandering omdat de rente al langere tijd erg laag is.

NHG-grens stijgt

De kostengrens voor hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) stijgt per 1 januari 2021 van €310.000 naar €325.000. Als je van plan bent om energiebesparende voorzieningen te treffen, mag je zelfs tot €344.500 lenen. Met een NHG-hypotheek betaal je tot wel 0,6% minder hypotheekrente.

Tweede inkomen 90% bij vaststellen van woonquote

Het tweede inkomen telt in 2021 voor 90% mee. Dit gaat om het percentage van het gezamenlijke inkomen dat je aan woonlasten mag bestede. Op dit moment telt het tweede inkomen nog voor 89% mee. Dit hoeft niet te betekenen dat tweeverdieners in 2021 een hogere hypotheek kunnen afsluiten omdat de mogelijkheid bestaat dat de woonquote ondanks de verandering niet omhooggaat.

Nog meer mogelijkheden

Naast de veranderingen zijn er nog meer mogelijkheden voor starters om de hypotheek van hun eerste huis te realiseren. Zo kunnen starters gebruik maken van een starterslening. In ongeveer 200 gemeenten kan er op deze manier extra financiële hulp worden verkregen. Nog een mogelijkheid is de financiële steun van ouders. Onder gunstige voorwaarden kunnen zij een bedrag schenken of een deel van het geld lenen in de vorm van een familiehypotheek.

Vragen?

Heb je vragen of wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met één van onze erkende adviseurs. Zij kijken naar jouw persoonlijke situatie en helpen je graag verder.

Jos Beernink

Adviseur hypotheken

neem contact op
Jos Beernink