Goed voorbereid naar je hypotheekadviseur? Zo doe je dat!

blog van 25 maart

Goed voorbereid naar je hypotheekadviseur? Zo doe je dat!

Het kopen van een eigen huis: Best spannend, want waarschijnlijk is dit de grootste uitgave van je leven. Door een gesprek met een hypotheekadviseur word je geholpen om de juiste keuzes te maken. Hoe bereid je je goed voor op zo’n eerste gesprek met je hypotheekadviseur?

Inzicht in inkomsten en uitgaven

Het is belangrijk een duidelijk beeld te hebben van je inkomsten en uitgaven. Creëer inzicht in vaste uitgaven zoals bijvoorbeeld verzekeringen en boodschappen. Zijn er daarnaast nog andere kostbare activiteiten, zoals bijvoorbeeld regelmatig uit eten gaan, waar je geld voor wilt kunnen uitgeven? Zet deze maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rij om zo een duidelijk overzicht te hebben welk bedrag er nog over is voor woonlasten.

De juiste documenten

Er zijn een aantal officiële documenten die horen bij je inkomsten en uitgaven, denk hierbij aan:

  • De meest recente loonstrook en jaaropgave
  • Pensioengegevens
  • De meest recente aangifte inkomstenbelasting
  • Overzicht van studieschuld en andere leningen
  • Opgave van beleggingen
  • Een rekenafschrift van de spaarrekening

Deze documenten heb je niet direct in het eerste gesprek nodig, maar het is natuurlijk wel handig dit alvast even uit te zoeken.

Kijk naar de toekomst

Een hypotheek is niet zomaar een keuze, maar een beslissing voor de lange termijn. Natuurlijk kun je niet in de toekomst kijken, wel kun je de toekomst alvast in grote lijnen voor jezelf uitstippelen. Wil je kinderen? Wil je dan ook minder gaan werken? Wil je al eerder met pensioen? Hier kun je voor het gesprek alvast over nadenken.

Onvoorziene kosten en risico’s

Ieder huis brengt kosten met zich mee, denk daarom vooraf alvast na over (on)verwacht onderhoud dat bij jouw huis komt kijken. Houd je hier onder de streep genoeg geld voor over? Daarnaast loopt het leven natuurlijk niet altijd zoals je zelf wilt. Verlies je bijvoorbeeld je baan of word je langdurig ziek? Dan wil je natuurlijk niet gelijk hoeven te verhuizen, hier kun je je dan ook voor verzekeren.

Voel je vooral niet verplicht om te doen alsof alles duidelijk is, maar vraag gerust door als je iets niet begrijpt! Wil je hier meer over weten? Onze erkende adviseurs kijken naar jouw persoonlijke situatie en helpen je graag verder.