Hypotheek omzetten nu de rente stijgt?

nieuws van 11 juni

Hypotheek omzetten nu de rente stijgt?

Een stijging van de rente

De rente gaat stijgen maar of het verstandig is om je hypotheek om te zetten hangt af van meerdere zaken. Mensen met een hypotheek hebben te maken met rente en aflossing. Er zijn verschillende hypotheekvormen zoals annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek en beleggingshypotheek. De meest voorkomende hypotheekvorm is de annuïteitenhypotheek, waarbij de maandelijkse bruto betaling hetzelfde is bij een gelijkblijvende rente. Deze maandelijkse betaling is opgebouwd uit rente en aflossing. Gedurende de looptijd wordt er meer afgelost en het rentebestanddeel wordt kleiner. De bruto maandlast blijft wel gelijk waardoor aan het einde van de looptijd het rentebestanddeel minimaal is en de aflossing naar verhouding groot.

Is het verstandig om nu over te sluiten?

Als de rentevaste periode wijzigt, verandert de vaste maandbetaling. Op dit moment hebben veel mensen een relatief lage hypotheekrente. Is het dus wel verstandig om over te sluiten? Hier is geen eenduidig antwoord op en hangt af van meerdere zaken. Hoe hoog is de rente nu? Hoe lang loopt de rente nog? Hoeveel zekerheid wil je? Zet je de rente vast voor de resterende looptijd of kies je voor de laagste rente? Nu de rente laag is kan het slim zijn om deze vast te zetten maar of je een voordeel behaalt is de vraag. Daarvoor moet worden uitgerekend wat het verschil is tussen de oude en nieuwe rente. Verder moet er gekeken worden naar de extra kosten en of er sprake is van een boeterente.

Hulp nodig?

Eén van onze erkende adviseurs helpt je graag verder door te kijken naar jouw persoonlijke situatie en je te helpen met de juiste berekeningen. Er wordt samen gekeken of er in jouw situatie voordeel zit in het omzetten van je hypotheek.