Hypotheek oversluiten in tijden van corona?

nieuws van 8 mei

Hypotheek oversluiten in tijden van corona?

Naast de gezondheidsrisico’s dat de coronacrisis met zich meebrengt, heerst er ook een economische onzekerheid. Door deze onzekere tijd hebben veel hypotheekverstrekkers de rente verhoogd. Onze erkende hypotheekadviseurs geven je graag wat extra informatie.

Hypotheek oversluiten en corona

Voor het eerst sinds 2018 is de hypotheekrente gestegen, dit komt omdat er veel meer hypotheekaanvragen zijn geweest de afgelopen tijd. Toch hoeven klanten zich er niet al te veel zorgen over te maken, de hypotheekrente staat nog altijd erg laag en zelfs lager dan in januari van dit jaar. Het gaat hierbij om een stijging van 0,1% tot 0,3%. Deze stijging weegt niet op tegen de kosten van het oversluiten van een hypotheek en is dus niet altijd interessant.

Kosten bij het oversluiten van een hypotheek

Het oversluiten van een hypotheek brengt verschillende kosten met zich mee. Mocht je een lopende hypotheek willen oversluiten, betaal je boeterente. Dit is het bedrag dat de bank misloopt omdat het contract wordt afgebroken. Aan de hand van het verschil tussen de oude en de nieuwe hypotheekrente en de resterende looptijd wordt het te betalen bedrag berekend. Daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met advieskosten. Een nieuwe hypotheek betekent een nieuwe geldverstrekker en daarbij komen nog taxatie en notariskosten. Tenslotte loont het zelden om een hypotheek over te sluiten als je een spaarhypotheek hebt. Dat heeft alles te maken met de hypotheekrente van een spaarhypotheek dat gekoppeld is aan de bijbehorende spaarrente. Oftewel, als je minder rente betaalt, krijg je minder rente bijgeschreven.

Hoogte hypotheekrente

Mocht je meer dan 4% rente betalen en geen spaarhypotheek hebben, kan het verstandig zijn om te onderzoeken om je hypotheek over te sluiten.

Jouw keuze

Of het verstandig is om nu je hypotheek over te sluiten hangt af van meerdere zaken. Als het rentepercentage dat je nu betaalt laag is, kan oversluiten meer kosten met zich mee brengen dan dat het zal opleveren. Onze erkende hypotheekadviseurs helpen je graag om een keuze te maken die past bij jouw situatie! Neem hiervoor telefonisch contact met ons op.