Hypotheekrente is gestegen: wat is belangrijk om te weten?

blog van 28 augustus door Susanne

Hypotheekrente is gestegen: wat is belangrijk om te weten?

Na een aantal maanden dat de coronacrisis in ons land is wordt het duidelijk dat de hypotheekrente sinds lange tijd weer omhoog is gegaan. Een hogere rente is geen reden tot bezorgdheid, wij zullen de belangrijke zaken op een rij zetten.

Grote verschillen

Er zijn grote verschillen in rentestijgingen en dit is erg opvallend. Bij sommige aanbieders is de rente amper gestegen en bij de ander is het juist flink omhoog gegaan. Een rentestijging van 0,5% tot 0,75% is alleen in extreme gevallen.

De rente is nog steeds laag

De hypotheekrente is nog steeds laag en je betaalt nooit meer dan 3% rente als je dit voor 20 jaar vastzet. Als we even een stap terug doen in de tijd: in 2008 was de rente 5,5%, dit is bijna het dubbele van wat het tegenwoordig is.

Laagste rente beste keus?

Als mensen een huis willen kopen, kijken zij vooral naar de hoogte van de hypotheekrente. Toch blijkt dat een hypotheek met de laagste rente niet altijd de beste keuze is. Er zijn namelijk veel meer zaken die de keuze voor een geldverstrekker bepalen. Denk hierbij aan de voorwaarden voor tussentijds aflossen of verhuizing, de duur van een offerte, de mogelijkheid voor het afsluiten van een overbruggingskrediet of de maandlast kan tussentijds automatisch dalen doordat de verhouding van hypotheekschuld en marktwaarde wijzigt.

Rente weer aan het dalen?

Echter was de stijging van de rente niet voor lange duur want op dit moment is de rente ook weer aan het dalen. Wil je graag weten wat dit voor jou betekent? Dit leggen wij graag uit in een persoonlijk gesprek.

Vragen?

Het kan dus gunstiger zijn om je hypotheek niet over te sluiten bij de bank met de laagste rente, dit is de reden waarom goed hypotheekadvies loont. Heb jij vragen of ben je op zoek naar de hypotheek die het beste past bij jouw situatie? Neem dan contact op met één van onze erkende adviseurs en zij helpen je graag verder.

Susanne Tijhuis

Financieel adviseur particulieren

neem contact op
Susanne Tijhuis