Is de negatieve rente het nieuwe normaal? 

blog van 11 mei door Simone

Is de negatieve rente het nieuwe normaal? 

Het is je vast niet ontgaan; de negatieve spaarrente. Dit betekent dat je in plaats van rente van de bank ontvangt, je moet betalen over je spaargeld boven het grensbedrag. Wat is de oorzaak van deze negatieve rente? Zitten er nog voordelen aan deze rente?

Oorzaak negatieve rente

De oorzaak van de negatieve rente ligt vooral bij de Europese Centrale Bank, afgekort als de ECB. De ECB bepaalt de hoogte van rente en houdt deze al langere tijd expres extreem laag. Het idee hierachter is dat het aantrekkelijker is om geld uit te geven in plaats van geld te sparen wat de economie in deze recessie tijdens de gezondheidspandemie een impuls zou moeten geven.

Negatieve rente Regiobank

Net als bij andere banken, is ook Regiobank genoodzaakt een negatieve rente te hanteren. De Regiobank betaalt rente over een deel van het spaargeld dat ondergebracht wordt bij de Europese Centrale Bank. Helaas ontkomt Regiobank er dan dus ook niet aan een negatieve rente in rekening te brengen. Wat betekent dit voor jou? Tot 1 juli ligt het grensbedrag van de negatieve rente (-0,5%) op €250.000. Vanaf 1 juli wordt deze grens verlaagd naar €100.000, dit betekent dat je geld moet betalen over het deel van je saldo boven dit grensbedrag.

Voordelen negatieve rente

De negatieve rente heeft ook voordelen. Heb je een koopwoning? Dan is het je vast niet ontgaan dat de hypotheekrente de afgelopen jaren behoorlijk is gedaald, wat betekent dat de bruto rentelasten van een woning een stuk lager liggen op dit moment.

Mogelijkheden spaargeld

Het is wellicht aantrekkelijker om je spaargeld op een andere manier te investeren of gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Het geld beleggen
  • De hypotheek aflossen
  • Schenken aan (klein)kind
  • Woning verduurzamen bijvoorbeeld met zonnepanelen
  • (Recreatie)woning kopen

Vragen?

Heb je vragen over de negatieve rente? Neem gerust contact op met één van onze gespecialiseerde adviseurs!

Simone Zekhuis-Kamphuis

Adviseur RegioBank

neem contact op
Simone Zekhuis-Kamphuis