Je eerste huis kopen: wat komt er allemaal bij kijken?

Blog van
2020 08 13 29

Je staat op het punt een van de grootste stappen in je leven te zetten: je eerste huis kopen. Het is een reis vol spanning, onzekerheden en eindeloze mogelijkheden. Ga je voor de charme van een jaren 30 huis, met zijn karakteristieke details en rijke geschiedenis, of lonkt de frisse start van een nieuwbouwproject? Het proces kan overweldigend zijn, maar bij Deterink staan we klaar om je te helpen. Wat komt er allemaal bij kijken?

Hypotheek berekenen

Het avontuur begint met het ontdekken van je financiële mogelijkheden. Een gratis oriënterend gesprek met een van onze adviseurs geeft je een betrouwbaar beeld van hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Dit is vaak een stuk nauwkeuriger dan de online rekentool die je kan uitproberen op onze website.

 

Twijfels over financiën

Maar hier komen ook de eerste twijfels om de hoek kijken. Kan ik dit echt betalen? Wat als er onverwachte kosten opduiken? Het zijn vragen die elke huizenkoper zichzelf stelt. En dat is waar onze adviseurs bij Deterink je bij kunnen ondersteunen.

 

Koopcontract tekenen

Als jij en de verkoper het eens zijn, is het tijd om het koopcontract te tekenen. Dit is het moment waarop de realiteit begint in te dalen: je staat op het punt om een huis te kopen! Let goed op de ontbindende voorwaarden, zoals financiering en bouwkundige keuringen. Deze voorwaarden beschermen je tegen onverwachte situaties en zorgen ervoor dat je met een gerust hart verder kunt.

 

Bouwkundige keuring

Voor je verder gaat, is het belangrijk om de staat van je toekomstige woning te laten controleren door een bouwkundige keuring. Een grondige inspectie kan verborgen gebreken aan het licht brengen die je anders misschien niet zou opmerken.

 

Hypotheek aanvragen

Je volgende stap is het aanvragen van de hypotheek. Hiervoor heb je een taxatierapport nodig, opgesteld door een erkende taxateur. Dit rapport geeft de hypotheekverstrekker een objectief beeld van de waarde van het huis. Zodra je dit hebt, stuur je het naar je adviseur bij Deterink, die je verder helpt met de aanvraag.

 

Duurzaamheidshypotheek: een mogelijkheid?

In deze tijd van klimaatverandering en stijgende energiekosten is het de moeite waard om na te denken over een duurzaamheidshypotheek. Deze speciale hypotheekvorm kan je helpen om je huis energiezuiniger te maken, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee op de lange termijn.

 

Eindinspectie

Voordat je de sleuteloverdracht bij de notaris doet, is er nog een belangrijke stap: de eindinspectie. Samen met de makelaar en verkoper loop je nog een keer door het huis om te controleren of alles in orde is. Dit is je laatste kans om eventuele gebreken te signaleren voordat het huis officieel van jou is.

 

Naar de notaris

Bij de notaris teken je de hypotheekakte en de leveringsakte. Zodra alles getekend is, is het huis officieel van jou. Hierna krijg je eindelijk de sleutels!

 

Niet vergeten

Vergeet niet om je verhuizing door te geven aan instanties zoals de gemeente en je bank. Ook het afsluiten van een energiecontract is iets wat je niet wilt uitstellen. Het lijkt misschien een klein detail, maar het is essentieel voor een soepele overgang naar je nieuwe thuis.

 

Kosten van een huis kopen

Naast de koopprijs zijn er andere kosten waar je rekening mee moet houden, zoals hypotheekadvies, taxatie, notaris en bouwkundige keuring. Het goede nieuws? Een deel van deze kosten is aftrekbaar bij je belastingaangifte.

Het is normaal om je af te vragen of je deze financiële verplichting aankan. Bij Deterink begrijpen we die zorgen en staan we klaar om je te helpen met gedegen advies en ondersteuning. Misschien kun je meer dan je denkt, of zijn er alternatieven die je nog niet hebt overwogen. Het kopen van je eerste huis is een avontuur vol emoties en beslissingen. Bij Deterink zijn we er om je te begeleiden bij elke stap.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder.