Kies je op latere leeftijd voor verhuizen of verbouwen?

blog van 18 september door Ralph

Kies je op latere leeftijd voor verhuizen of verbouwen?

Naarmate je ouder wordt, krijg je vaak andere wensen voor je ideale woning. Soms kun je dit gemakkelijk realiseren en soms moet je er meer moeite voor doen. Je kunt ook nog overwegen om naar een andere woning te verhuizen. Een verhuizing is een grote beslissing en het is iets waar we erg tegenop kunnen zien. Om het net een beetje makkelijker te maken zetten wij de mogelijkheden voor je op een rij.

Kies voor een kleine verandering

Je kunt beginnen met kleine aanpassingen in je huis door het plaatsen van beugels in de badkamer en het weghalen van drempels waar je over kan struikelen. Mocht je een ligbad hebben, dan kun je ook overwegen om deze te vervangen voor een douche.

Meerdere verdiepingen in huis?

Het eerste grote fysieke probleem dat senioren vaak ervaren is traplopen. Het gaat moeilijker, doet pijn en het risico dat je van de trap af valt wordt groter als je ouder bent. Jaarlijks vallen er gemiddeld 6.000 mensen van zeventig jaar of ouder van de trap. Woon je in een huis met meerdere verdiepingen en wil je liever niet verhuizen? Een traplift kan een uitkomst bieden voor dit probleem. De tweede optie is een huislift, dit is echter wel een stuk duurder en kan niet in elke woning worden geplaatst. Daarnaast kun je ervoor kiezen om het traplopen te verminderen door op de begane grond een slaap- en badkamer te realiseren. Dit is wel een grote verbouwing en niet mogelijk in elk huis. Heb je een garage? Dan kun je deze ruimte hier misschien wel voor gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen voor een aanbouw als verlengstuk van je woning.

Hoe financieren?

Heb je overwaarde op je huis? Dan kun je mogelijk je hypotheek verhogen. Als je dit niet hebt kun je de verbouwing mogelijk bekostigen door middel van een persoonlijke lening. Onder voorwoorden mag je de rente aftrekken die je betaalt, echter hanteren veel kredietverstrekkers wel een leeftijdscriterium dus wacht niet te lang met lenen.

Kies je toch voor een verhuizing?

Als een verbouwing te duur is of je huis is ongeschikt, kan verhuizen de beste oplossing zijn. De locatie van je huis kan ook een rol spelen, als je ouder bent kan het fijn zijn als voorzieningen zoals een supermarkt dichterbij zijn. Senioren die verhuizen kiezen vaak voor een gelijkvloerse woning. Populaire woningen zijn appartementen en bungalows. Hierdoor zijn dit soort woningen vaak een stuk duurder dan een rijtjeshuis. Gelukkig zijn steeds meer mogelijkheden voor senioren om een hypotheek af te sluiten.

Vragen?

Wil je meer weten of heb je vragen over verbouwen of verhuizen? Neem dan contact op met één van onze erkende adviseurs en zij kijken graag naar jouw persoonlijke situatie.

Ralph Geerdink

Financieel adviseur particulieren

neem contact op
Ralph Geerdink