Mantelzorg en nieuwe vormen van samenwonen

blog van 10 november door Susanne

Mantelzorg en nieuwe vormen van samenwonen

Tegenwoordig kiezen mantelzorgers voor nieuwe vormen van samenwonen. Het is handig als degene waarvoor je zorgt dichtbij is maar samenwonen op één adres heeft ook financiële gevolgen. Zelfs als je allebei een eigen huishouden voert.

Er zijn meerdere woonvormen denkbaar. De meest gangbare zijn kangoeroewoning en mantelzorgwoning. In beide gevallen woont degene die wordt verzorgt zelfstandig, maar wel op jouw grond. Toch zijn er ook verschillen.

Wat is een kangoeroewoning?

Bij deze woonvorm leef je onder hetzelfde dak met degene voor wie je zorgt. Achter de voordeur is het huis opgedeeld in twee zelfstandige woningen. Door een afsluitbare, interne tussendeur kun je van de ene naar de andere woning komen. Echter zijn er weinig kangoeroe-koopwoningen op de markt. Als je voldoende ruimte hebt, kun je een bestaande woning verbouwen tot een kangoeroewoning. Als je wilt huren is het aanbod ook beperkt. Tevens moet je waarschijnlijk verhuizen als degene voor wie je zorgt naar een verpleeghuis gaat of overlijdt.

Fiscale partners

Een huis delen kan gunstig zijn omdat je ook de kosten met twee huishoudens deelt. Als kinderen samenwonen met ouders vanwege mantelzorg, heeft dit geen gevolgen voor de AOW-uitkering van de ouders. Omdat jullie staan ingeschreven op hetzelfde adres, ziet de fiscus jullie wel als fiscale partners. Dit kan gevolgen hebben voor het recht op huurtoeslag, zorgtoeslag en kind gebonden budget. Tevens kan de sociale dienst voorzieningen en zelfs bijstandsuitkering weigeren. Als jij en degene die mantelzorg ontvangt allebei een eigen huisnummer hebben, zijn jullie voor de belasting geen fiscale partners. Dit kan bij de gemeente worden aangevraagd. Let wel op, dit leidt weer tot andere kosten zoals gemeentelijke heffingen.

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een tijdelijke woonoplossing. Deze woningen zijn er in alle soorten en maten. Zo kun je bijvoorbeeld een garage ombouwen tot woning of een tuinhuisje plaatsen dat van alle gemakken is voorzien. Er zijn ook prefab mantelzorgwoningen die je aan je huis kunt laten vastmaken.

Kosten niet aftrekbaar

De kosten voor een mantelzorgwoning zijn niet aftrekbaar. Als de woning wordt gefinancierd met een hypotheek, mag de rente daar dus niet van worden afgetrokken. De kosten mogen evenmin worden opgevoerd als bijzondere zorgkosten. De mantelzorgwoning telt niet mee bij het bepalen van de WOZ-waarde. Als de mantelzorg stopt, mag je de mantelzorgwoning niet langer als een woonbestemming hebben. Het bouwwerk hoeft niet afgebroken te worden maar je moet wel de keuken en de badkamer verwijderen.

Samenwonen en mantelzorg is ingewikkeld

Zoals je merkt is het best ingewikkeld. Daarom is het verstandig om je op voorhand goed te laten voorlichten zodat je de juiste beslissingen kunt nemen. Onze adviseurs helpen je graag bij het vinden van de beste manier om jouw plannen te financieren. Hiervoor kun je contact met ons opnemen!

Susanne Tijhuis

Financieel adviseur particulieren

neem contact op
Susanne Tijhuis