Ontdek de kansen van wonen in het buitengebied

Buitengebied

Nieuws van 28 februari

Wonen in het buitengebied is een droom voor velen, met de rust, de natuur en het uitkijken over de weilanden. Vaak lijkt deze droom onbereikbaar vanwege de financiële investering die nodig is. Niet alleen moet er een aanzienlijk bedrag worden betaald voor de aanschaf van de woning, maar vaak moet deze ook nog worden opgeknapt om volledig aan de wensen te voldoen.

Gelukkig zijn er mogelijkheden, zelfs binnen familiale overdrachten. Bij inwoning of woningruil tussen ouders en kinderen ontstaan er nieuwe kansen. Maar ook dan is er nog veel te regelen om de overdracht soepel te laten verlopen. Denk aan erfkwesties, schenkingen, kadastrale splitsingen, en rechten voor inwonende ouders en broers/zussen. Het proces kan overweldigend lijken, maar met de juiste begeleiding wordt het haalbaar.

In 2022 heeft onze Ralph een familie in de gemeente Dinkelland mogen adviseren. Ze wilden hun woning in het buitengebied overdragen aan hun zoon en schoondochter, maar wisten niet waar te beginnen. Samen hebben ze een plan opgesteld waarbij ze het erf behielden en de schuur verbouwden tot een mantelzorg woning. Tijdens het proces werden verschillende opties voor eigendomsverhoudingen en schenkingen besproken. Ook werden de overige familieleden betrokken om eventuele onenigheid te voorkomen. Een bouwadviseur werd ingeschakeld om te helpen bij de verbouwing van de schuur. Regelmatige updates van het financiële overzicht zorgden ervoor dat alle wensen haalbaar bleven en de financiering werd geaccepteerd door de geldverstrekker.

Door als eerste aanspreekpunt te fungeren voor alle betrokken zaken en de relatie volledig mee te nemen in het proces, heeft Ralph ervoor gezorgd dat hun woonwensen werkelijkheid werden. Een tijdig plan en een grondig financieel overzicht zijn essentieel voor een succesvol traject. Mocht u ook plannen hebben voor wonen in het buitengebied, aarzel dan niet langer en neem contact met ons op. Onze adviseurs staan voor je klaar.