Pensioen: Je kunt niet vroeg genoeg beginnen!

blog van 24 februari door Marcel

Pensioen: Je kunt niet vroeg genoeg beginnen!

Pensioen wordt door jongeren vaak gezien als een ver van mijn bed show met de gedachte 'hier hoef ik nu nog niet over na te denken'. Met de veranderingen die plaatsvinden op het gebied van pensioen is niets minder waar. Omdat de datum dat je stopt met werken nog ver in de toekomst ligt, heb je juist nu de kans om op tijd te beginnen met sparen voor je pensioen.

Pensioenregelingen flink versoberd

In het verleden was het pensioen dat je op de pensioendatum had opgebouwd vaak gelijk aan 70% van je vroegere salaris. Door verschillende oorzaken zijn de pensioenregelingen via werkgevers het afgelopen decennia flink versoberd. De verantwoordelijkheid om het inkomen voor later goed geregeld te hebben verschuift daarmee steeds meer van de werkgever naar de werknemer. Daarnaast is de pensioenleeftijd van de meeste pensioenregelingen inmiddels al opgelopen naar 68 jaar. Wil je eerder stoppen met werken? Prima, maar dan moet je hier zelf wat voor regelen.

Advies van het Centraal Planbureau

In dit artikel van RTL nieuws van 27 augustus 2020 stond het volgende: Jongeren van nu doen er goed aan om flink te sparen voor na hun pensionering, adviseert het Centraal Planbureau. Het is heel simpel volgens de uitleg van een van de belangrijkste adviesorganen van het kabinet. Ouderen hebben het grootste deel van hun pensioenvermogen al opgebouwd, dus zij worden minder hard geraakt door de lage rente die op dit moment geldt in de financiële wereld. Wie nu nog jong is, heeft nog een lange weg te gaan om z'n pensioen op te bouwen en heeft er dus meer last van.

Uit bovenstaande blijkt wel dat jongere uit meerdere hoeken worden aangespoord om zelf het heft in handen te nemen voor wat betreft hun pensioeninkomen voor later. Ben je benieuwd wat hierin mogelijk is? Neem dan gerust contact met ons op.

Marcel Hofland

Financieel adviseur particulieren

neem contact op
Marcel Hofland