Per 1 januari registratie-, kenteken- en APK-plicht voor landbouwvoertuigen

blog van 4 december door Ruud

Per 1 januari registratie-, kenteken- en APK-plicht voor landbouwvoertuigen

Per 1 januari treedt de wet register- en kentekenplicht voor landbouwvoertuigen in. De wet is in het leven geroepen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Eigenaren van landbouwvoertuigen krijgen vanaf dan te maken met een registratieplicht, een kentekenplicht en een APK-plicht.

Voertuigen die geregistreerd moeten worden

Vanaf 1 januari 2021 geldt een registratieplicht voor land- of bosbouwtrekkers, land- of bosbouwaanhangwagens, verwisselbare getrokken uitrustingsstukken, motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) en mobiele machines.

Rijdt het voertuig harder dan 25 km/uur? Dan ben je ook verplicht een kentekenplaat op het voertuig te monteren. Daarnaast geldt vanaf 1 mei 2021 een APK-plicht voor land- of bosbouwtrekkers op wielen die harder kunnen rijden dan 40 km/u.

Je kunt je voertuig zelf registreren tussen 1 januari en 31 december 2021 via de website van het RDW met de inloggegevens van DigiD of eHerkenning. Daar hoeft geen keuring aan vooraf te gaan. Vanaf 1 januari 2022 moeten voertuigen voor de eerste registratie wel eerst beoordeeld worden bij een keuringsstation van het RDW.

De uitzonderingen

Een uitzondering geldt voor:

  • (Land)bouwvoertuigen die nooit op de openbare weg komen
  • Voertuigen waarvoor de bestuurder geen T-rijbewijs nodig heeft. Hieronder vallen motorrijtuigen met beperkte snelheid of mobiele machines, in transportstand smaller dan 1,30 m, ingericht voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuwruimen, gladhuid bestrijden of hondenpoep verzamelen en geen koppeling hebben voor een aanhangwagen en heftrucks smaller dan 1,30 m
  • Smalspoortrekkers voor fruittreintjes die worden gebruikt tussen 1 juli en 30 november
  • Landbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken waarmee niet harder wordt gereden dan 25 km/u
  • Meeneemheftrucks
  • Voertuigen met een maximumconstructiesnelheid van 6 km/u (bijvoorbeeld hoogwerkers)
  • Asfaltfreesmachines, asfalteermachines en walsen

Wel of geen kenteken?

Heb je één van bovengenoemde voertuigen en rijdt het voertuig harder van 25 km/uur, is een ontheffing nodig of rij je ermee in het buitenland? Dan mag dat vanaf 1 januari alleen als je een kenteken op het voertuig hebt. Let op: vanaf 1 januari 2025 geldt de kentekenplicht voor alle (land)bouwvoertuigen.

Harder dan 40 km per uur? Dan APK-plicht

De APK-plicht geldt voor land- of bosbouwtrekkers op wielen die sneller kunnen dan 40 km per uur. De invoeringsdatum van de APK-plicht is 1 mei 2021. Hiermee voldoet Nederland eindelijk aan de Europese APK-plicht voor landbouwvoertuigen die harder dan 40 kilometer per uur kunnen rijden; in de meeste Europese landen is een kenteken voor (land)bouwvoertuigen al langer verplicht.

Nieuwe voertuigen

Schaf je na 1 januari 2021 een nieuw (land)bouwvoertuig aan, dan is deze automatisch al geregistreerd en voorzien van een kentekenplaat.

Goed verzekerd de weg op

Een verzekeraar is verplicht om elk kentekenplichtig voertuig op te nemen in het Centrale Register Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (CRWAM). Zo is altijd te traceren of de eigenaar van een voertuig voldoet aan de wettelijke verplichting om dit voertuig WA te verzekeren. Dit aanmelden in het CRWAM moet volgens de wet binnen 28 dagen gebeuren. Je kunt dit echter niet zelf doen. Heb je een kenteken aangevraagd voor je (land)bouwvoertuig, laat ons dit dan zo snel mogelijk weten. Wij zorgen dan voor registratie in het CRWAM en voor de juiste dekking op de polis.

Houd je aan de termijn van 28 dagen

Het is belangrijk dat je het kenteken van het (land)bouwvoertuig binnen de termijn van 28 dagen aan ons doorgeeft. Zo voorkom je een boete van het RDW (en de administratie om de registratie alsnog rond te krijgen).

Fotogalerij

Ruud Rikhof

Adviseur zakelijke relaties

neem contact op
Ruud Rikhof