Praat jij met je kinderen over geld? Plus handige tips!

blog van 16 april door Elise

Praat jij met je kinderen over geld? Plus handige tips!

Praat jij wel eens met je kinderen over geld? Grote kans van niet, uit onderzoek is gebleken dat 60% van de ouders dit slechts één of enkele keren per jaar doet. Wijzer in Geldzaken heeft dit jaar voor de tiende keer de ‘Week van het Geld’ georganiseerd van 22 tot en met 26 maart. Voor ons als adviseurs is dit een mooi moment om geldzaken onder de aandacht te brengen bij de (basisschool)jeugd. Het doel van de Week van het Geld is de kinderen, ongeacht hun thuissituatie, de middelen te geven om op termijn zelf verstandige financiële keuzes te maken. Kinderen blijken vaak dezelfde mening over geld te hebben als hun ouders. Als ouders bijvoorbeeld vinden dat geld moet rollen, dan vindt ruim de helft van hun kinderen (53%) dat ook. Ook wat betreft gedrag nemen kinderen vaak het voorbeeld van thuis over. Als ouders het lenen van een klein geldbedrag prima vinden, dan vinden hun kinderen dat bijna altijd ook (89%).

JongWijs rekening en Zilvervloot bij RegioBank

Leer jij je zoon of dochter te wachten totdat ze een bepaald bedrag gespaard hebben? Met de JongWijs rekening van RegioBank leer je je zoon of dochter stap voor stap met geld omgaan. Deze kinderrekening groeit mee met je kind. Dit begint met een spaarrekening en als je zoon of dochter 8 jaar is, komt er een betaalrekening bij. Als ouder bepaal je of daar ook een betaalpas en online bankieren bij past. Op deze manier leren kinderen spelenderwijs om te gaan met betalen én sparen!

Alle kinderen hebben dromen, kleine en grote toekomstdromen. Voor deze toekomstdromen kun je bij RegioBank nog sparen op de ‘ouderwetse’ Zilvervloot rekening. Terwijl je kind opgroeit, zet je een mooi bedrag opzij. Naast de variabele rente krijg je een bonus over de inleg van 1% per volledig spaarjaar, met een maximum van 10%.

Tips sparen voor kinderen

  1. Spaarpotje – de glimmende muntjes zijn érg interessant voor jonge kinderen. Een eigen spaarpotje is een mooie plek om de centjes te bewaren. Leg uit dat hij of zij er goed voor moet zorgen, en zoek samen een mooie plek uit voor de spaarpot. Als ze iets ouder worden kunnen ze hun zakgeld of het zakcentje wat je kind heeft ‘verdient’ met een klein klusje, in de spaarpot bewaren.
  2. Spaardoel – alle rinkelende muntjes in de spaarpot zijn leuk, maar waar mag je zoon of dochter dit aan uitgeven? Bedenk samen een spaardoel en schrijf het bedrag op dat nodig is om het spaardoel te halen. Begin klein, met een spaardoel dat na drie of vier keer sparen gehaald is. Zorg ervoor dat de spaardoelen meegroeien met de leeftijd.
  3. Zakgeld – Zakgeld is een goede manier om te oefenen voor later. Maar wanneer begin je met zakgeld? En welk bedrag past bij de leeftijd? Kijk eens op de website van het Nibud www.nibud.nl. Krijgt je zoon of dochter al zakgeld? Dan kun je ervoor kiezen om het zakgeld (gedeeltelijk) digitaal te geven. Zo kunnen ze een kleine aankoop ook zelf pinnen.

Meer tips?

Wil jij nog meer tips of is er iets niet duidelijk? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Elise Kock-Scherphof

Adviseur RegioBank en Ondersteuner kantoorleiding

neem contact op
Elise Kock-Scherphof