Reizen in coronatijd, waar moet ik aan denken?

blog van 26 april door Jochem

Reizen in coronatijd, waar moet ik aan denken?

Heb jij een reis geboekt in de coronatijd maar kan deze niet doorgaan? Of wil je een reis boeken voor in de toekomst? Je vraagt je vast af wat er wel en niet gedekt wordt met een doorlopende reisverzekering en hoe je annuleringskosten vergoed kunt krijgen!

Annuleren van je reis

Annuleer je reis nooit zelf! Eventuele vergoedingen kun je namelijk niet meer terugkrijgen als je zelf je reis annuleert. Overleg daarom eerst altijd met je reisorganisatie over een mogelijke oplossing. Kan de reisorganisatie jouw reis niet uitvoeren? De reisorganisatie moet dan met een voorstel komen voor terugbetaling of compensatie voor de reiskosten, zoals een voucher of omboekregeling. Kijk eens op de website van de reisaanbieder, of neem telefonisch contact op met het reisbureau over een oplossing.

Biedt het reisbureau geen regeling aan? Dan kun je in de meeste gevallen van je verzekeringsmaatschappij een vergoeding krijgen van de annuleringskosten, mits er aan onderstaande voorwaarden wordt voldaan. Let op, elke verzekeringsmaatschappij kan andere voorwaarden hanteren.
- Je vertrekt binnen 7 dagen
- De doorlopende reisverzekering is afgesloten voor 14 maart 2020
- De reis is geboekt voor 14 maart 2020
- De reisaanbieder biedt geen terugbetaling of voucher aan en ook kan de reis niet in een andere periode worden geboekt. Een kopie van de reisaanbieder waarin staat dat er geen compensatieregeling getroffen wordt, is nodig voor het indienen van een claim.

Kleurcodes en annuleren

Door het Ministerie van Buitenlandse Zaken worden er reisadviezen afgegeven, welke ingedeeld zijn in vier kleuren:
- Groen: geen bijzondere risico’s
- Geel: let op, er zijn risico’s
- Oranje: reis alleen als het noodzakelijk is
- Rood: zeg je reis af

Je bent niet verzekerd voor het annuleren van je reis als er code geel, oranje of rood is afgegeven vanwege corona. Sinds 11 maart 2020 is het coronavirus namelijk door de Wereldgezondheidsorganisatie aangemerkt als een pandemie, waardoor corona niet valt onder een bijzondere onvoorziene omstandigheid. Wel biedt je reisaanbieder meestal een regeling aan, zoals bijvoorbeeld een voucher.

Vragen?

De regels die worden gehanteerd door verschillen per reisverzekering. Heb je vragen over jouw geplande reis? Onze adviseurs helpen je graag verder om jouw persoonlijke situatie te bekijken en advies te geven!

Jochem Arendsen

Beheerder particuliere relaties

neem contact op
Jochem Arendsen