Rookmelder verplicht vanaf 1 juli 2022

nieuws van 1 juni

Rookmelder verplicht vanaf 1 juli 2022

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht in Nederland om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping in je huis. Daarom wil brandpreventie Kreuwel jou graag informeren over deze wetswijziging.

Wat betekent dit voor jou?

Heb je al werkende rookmelders hangen op elke verdieping? Dan heeft deze wetswijziging geen gevolgen voor jou.

Heb je nog géén rookmelders, dan wordt het tijd om ze aan te schaffen. Het Bouwbesluit wordt aangepast naar dat het wettelijk verplicht wordt om hieraan te voldoen. Ook als je in een huurhuis woont.

Waar moet je deze rookmelders ophangen?

  • Op iedere bouwlaag moet een goedgekeurde brandmelder komen te hangen. De verplichting geldt ook voor besloten ruimtes die dienen als vluchtroute.
  • Als jouw besloten gang op de begane grond een vluchtroute is voor een verdieping erboven, dan moet je daar ook een werkende rookmelder ophangen.
  • Een zolder die niet als verblijfsruimte dient, hoeft hier geen rookmelder te hebben hangen.
  • Klik hier voor een overzicht van optimale plaatsing voor melders.

Waar moet ik op letten als ik rookmelders ga kopen?

Er worden geen eisen gesteld aan de doorkoppeling van de melders of de specificaties. Ook hoeven de brandmelders niet op het 230V / elektriciteitsnet aangesloten te zijn. Een brandmelder met batterijen is ook toegestaan.

De melders moeten wel voldoen aan de NEN-14604 en een CE keurmerk hebben. Pas dus op met rookmelders van vage merken en rookmelders die erg goedkoop zijn. Goedkoop is vaak duurkoop met rookmelders. Daarom hebben Deterink Financieel Advies en Brandpreventie Kreuwel de handen ineen geslagen om iedereen naast de juiste informatie ook van goede kwaliteit rookmelders te kunnen voorzien.

De rookmelders die wij adviseren en kunnen leveren hebben een 10 jaar lithium batterij. Hierdoor ben je 10 jaar lang af van vervelende piepjes midden in de nacht en hoef je geen batterijen meer te wisselen. Er is keuze uit drie rookmelders:

  • De stand alone rookmelders. Deze gaan individueel af als er rookvorming is.
  • De stand alone rookmelders. Deze werken samen met je Smart Home,
  • De draadloos koppelbare rookmelders. Als er één rookmelder afgaat, gaat de rest ook af en hoor je overal in huis dat er rook of brand is.

Dit artikel is opgezet in samenwerking met: Brandpreventie Kreuwel

Fotogalerij