Gezelligheid en samen eten staan voorop bij het Seniorenkabinet

nieuws van 25 februari

Gezelligheid en samen eten staan voorop bij het Seniorenkabinet

Op de foto ziet u links Simone Zekhuis en rechts Anita van Schaik.

Langeveen – Senioren die samen mooie gesprekken voeren, lekker en gezond eten, herinneringen delen en leuke dingen doen. Dat is de insteek van het seniorenkabinet waarvan Anita van Schaik dinsdag 15 februari de deuren opent. Aan de Rouweweg 14 in Langeveen zijn senioren uit de hele regio welkom bij de dag voorziening op donderdag en de open eettafel die dinsdag gehouden wordt. Het kabinet is klaar voor de opening maar Anita heeft nog één grote wens: een duo-fiets waarop vrijwilligers en bezoekers samen een fietstochtje kunnen maken. Inmiddels loopt er een crowdfundingsactie vanuit het project ‘Samen voor de Buurt’ van de Regiobank om geld in te zamelen voor de duo-fiets.

Totaal verrast was Anita afgelopen week door een anonieme donatie van 500 euro. "Daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Voor mij voelt Seniorenkabinet sowieso al als een feestje. Dat moet het ook voor de bezoekers zijn. Geen verwachtingen of verplichting, ze hoeven zich alleen maar aan te melden."

Zelf de handen uit de mouwen steken

Als vrijwilliger in een hospice en in de kleinschalige zorg genoot Anita jarenlang van de omgang met ouderen. Maar ze bemerkte ook de nodige verbeterpunten. Het was een van de redenen voor de Almelose om met een burgerinitiatief te beginnen: het Seniorenkabinet. "Vooral de ouderenzorg. Er is te weinig persoonlijke aandacht voor deze generatie. En als ik denk dat het beter kan, vind ik ook dat ik zelf de handen uit de mouwen moet steken." Samen met haar man Rob zocht ze al enige tijd naar een geschikte plek om een nieuw huis te bouwen. In Langeveen was het raak. "De plek voelde gelijk goed", laat Anita weten. Rob wilde bij het huis een grote schuur bouwen. "Prima, maar dan wilde ik er ook een deel van, over de invulling hoefde ik niet lang na te denken: ik wilde een dagbesteding voor senioren beginnen."

Een zorgindicatie is niet nodig

Anita wist ook precies hoe ze het wilde. Een gezellige, huiselijke plek waar senioren uit de hele regio, ook van ver buiten de gemeente Tubbergen, welkom zijn. Bezoekers kunnen er gesprekken voeren, vervlogen tijden laten herleven, een spelletje doen maar ook een maaltijd nuttigen. Het Seniorenkabinet is echter geen dagbesteding maar een dag voorziening in de vorm van een non-profit burgerinitiatief. "Een soort voorportaal voor dagbesteding", licht Anita toe. "We kozen voor een dag voorziening omdat ik geen zorg achtergrond heb, wat een vereiste is voor een dagbesteding. Bezoekers aan het seniorenkabinet hebben dan ook geen zorgindicatie nodig vanuit de wet WMO. Van de veertien vrijwilligers in ons team, heeft het merendeel wel een zorgachtergrond. Mocht er acute zorg nodig zijn, dan werken we samen met zorginstellingen in de buurt." Vervoer hoeft geen belemmering te vormen om te komen. Het Seniorenkabinet draagt hier desgewenst zorg voor.

Open Eettafel

Een gezamenlijke maaltijd vormt een belangrijk onderdeel van het Seniorenkabinet. "Ouderen met weinig eetlust, bijvoorbeeld, zijn zelf al snel tevreden met een boterham als avondeten", is de ervaring van Anita. "Vaak hebben ze er ook geen zin in om alleen voor zichzelf aardappelen en groenten te koken. Ik wist dat de Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland (SWTD) Open Eettafels houdt. Na overleg met Nicolet Plegt, sociaal werker bij SWTD, neemt het Seniorenkabinet de Open Eettafel over. Iedere dinsdag is er plek voor acht bezoekers. We willen het namelijk graag persoonlijk houden met aandacht voor elkaar. We zijn van plan om een keer per maand een proeverij te houden. Met kleine gerechtjes om ook eens buiten Nederland te proeven. "De verse groenten die opgediend worden, komen vanaf dit voorjaar uit de eigen moestuin. Bezoekers die van tuinieren houden, mogen uiteraard helpen met het onderhouden van de tuin."

Crowdfundingsactie voor Duo Fiets

Bezoekers kunnen op de donderdag van 10.30 tot 16.00 uur voor de dag voorziening naar het Seniorenkabinet komen. De aanwezige vrijwilligers spelen in op de behoefte van de senioren. Anita: "Veel ouderen houden van fietsen maar vinden het te eng nu ze ouder worden. We kwamen op het idee om een duo fiets aan te schaffen, kosten: €9.404,00. Dat geld hebben we helaas niet."

Anita ging in gesprek met Simone Zekhuis van de RegioBank Deterink in Geesteren. Simone stelde voor om de duo fiets als goed doel aan te melden voor het project ‘Samen voor de Buurt’. Simone: "Via ons crowdfunding platform Samen voor de Buurt kunnen verenigingen, stichtingen of individuen een geldinzamelactie starten. Een zelfstandig adviseur van RegioBank helpt met campagne voeren. Er is ruimte voor twee doelen per jaar per kantoor. De Duo fiets voor het Seniorenkabinet is een van onze eerste projecten van dit jaar. De crowdfunding loopt tot eind maart. We hopen er €5.000,00 mee op te halen’’, vertelt Anita. "Maar meer zou natuurlijk helemaal geweldig zijn. Afgelopen week ontvingen we zelfs een cheque van €500,00 van een anonieme donateur. Wat een fantastisch gebaar. We hopen vurig dat we komend voorjaar met onze bezoekers buiten kunnen fietsen."

Doneren

Doneren kan via de website: www.samenvoordebuurt.nl