Toegang levensverzekeringen voor ex-kankerpatiënten verbeterd

blog van 7 april door Ralph

Toegang levensverzekeringen voor ex-kankerpatiënten verbeterd

Goed nieuws voor ex-kankerpatiënten! Eind 2019 werd afgesproken dat ex-kankerpatiënten bij het aanvragen van een overlijdensrisico- of uitvaartverzekering tien jaar na genezing niet meer hoeven te vermelden dat zij deze aandoening hebben gehad. Het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten hebben nu een overeenstemming bereikt om voor een aantal aandoeningen nog een kortere termijn te laten gelden sinds januari 2021. Nederland is de koploper omtrent het nieuwe schone lei-beleid.

Nieuwe regeling voor ex-kankerpatiënten

De afspraken die eind 2019 werden gemaakt door de minister van Financiën, het Verbond en de NFK omtrent het schone lei-beleid voor ex-kankerpatiënten zijn verder uitgewerkt en gespecificeerd. Voor bijvoorbeeld baarmoederhalskanker stadium 1 gaan termijnen gelden van 3 tot 7 jaar. De nieuwe termijnen gelden voor zowel overlijdensrisicoverzekeringen als voor uitvaartverzekeringen met een verzekerd bedrag onder de “vragengrens”. Voor zeven specifieke aandoeningen gelden nu kortere termijnen, de lijst van deze specifieke aandoeningen kun je hier vinden. Een termijn van vijf jaar gaat gelden voor ex-patiënten die jonger dan 21 jaar waren toen ze kanker kregen.

Koploper omtrent schone lei-beleid in Europa

In Europa is Nederland tot nu toe het enige land met een nieuwe regeling omtrent het schone lei-beleid. In andere landen beperkt het beleid zich tot verzekeringen die gekoppeld zijn aan een hypotheek, terwijl in Nederland het schone lei-beleid van toepassing is op alle overlijdensrisico’s verzekeringen onder de vragengrens.

Vragen?

Heb je vragen met betrekking tot overlijdensrisico- of uitvaartverzekeringen? Neem gerust contact op met één van onze adviseurs!


Ralph Geerdink

Financieel adviseur particulieren

neem contact op
Ralph Geerdink