Vrijstelling overdrachtsbelasting geldt voor huizen tot vier ton.

blog van 24 december door Peter

Vrijstelling overdrachtsbelasting geldt voor huizen tot vier ton.

De tijdens Prinsjesdag voorgestelde maatregel dat huizenkopers jonger dan 35 jaar eenmalig geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen is aangepast. Het voorstel dat de maatregel enkel geldt wanneer een huis met een waarde onder de €400.000 wordt gekocht is goedgekeurd. De Eerste Kamer heeft hiermee ingestemd op 15 december 2020.

De maatregel werd bedacht om toegang tot de woningmarkt gemakkelijker te maken voor jonge huizenkopers. Door geen overdrachtsbelasting te betalen wordt ervoor gezorgd dat zij minder eigen geld hoeven mee te brengen.

Enkel voor starters die het nodig hebben

De minister vindt echter dat dit duwtje in de rug enkel moet gelden voor starters die dit ook echt nodig hebben. Starters komen alleen in aanmerking als er een huis onder de €400.000 euro wordt gekocht. Als men een duurdere woning koopt, moet er net als andere huizenkopers 2% overdrachtsbelasting betaald worden. De grens van vier ton zal gelden vanaf 1 april 2021.

Eerste kwartaal nog de oude regel

Veel huizenkopers hebben al rekening gehouden met de maatregel die op Prinsjesdag werd aangekondigd. Daarom geldt in het eerste kwartaal van 2021 nog het oude plan. Als je dus jonger bent dan 35 jaar, en je tussen 1 januari en 31 maart 2021 de sleutel van je nieuwe huis krijgt, dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen ongeacht de waarde van de woning.

Geldt dit alleen voor starters?

De maatregel was eerst enkel bedoeld voor starters en niet voor doorstromers. Omdat het maken van onderscheid de praktische uitvoering lastig maakt, wordt nu enkel uitgegaan van de leeftijdsgrens van 35 jaar. Een doorstromer van 30 kan er dus ook eenmalig van profiteren.

Heb je vragen?

Heb je nog verdere vragen over hoe het zit met de overdrachtsbelasting? Stel ze gerust aan één van onze erkende adviseurs. Zij kijken naar jouw persoonlijke situatie en kunnen daarin meer inzicht verschaffen.

Peter Postel

Financieel Adviseur Particulieren

neem contact op
Peter Postel