Wat gaat 2021 voor jou opleveren?

blog van 9 december door Ralph

Wat gaat 2021 voor jou opleveren?

Op Prinsjesdag heeft het kabinet een lastenverlaging aangekondigd voor 2021. We zouden er dus op vooruit moeten gaan ondanks de coronacrisis. In deze blog bespreken we de verschillende zaken die in 2021 invloed hebben op jouw portemonnee.

Gaat de inkomstenbelasting omlaag?

Wie er volgend jaar op vooruit gaan zijn erkenden met een middeninkomen. Zij gaan er volgend jaar gemiddeld 1% op vooruit. Voor gepensioneerden is dit de helft, de arbeidskorting voor werkenden stijgt en het tarief van de eerste belastingschijf wordt verlaagd naar 37,10%. Daardoor houden werkenden netto iets meer geld over.

Vrijgestelde vermogen in box 3 wordt verhoogd

Het van belasting vrijgestelde vermogen van kleine beleggers en spaarders gaat in 2021 omhoog naar € 50.000. Als je een fiscale partner hebt, hoef je pas box 3-belasting te betalen als het vermogen meer dan €100.000 is.

De zorgpremie stijgt

In 2021 zal de zorgpremie stijgen. Je betaald gemiddeld €5 meer dan in 2020 voor de basis zorgverzekering. Toch zijn er grote verschillen tussen zorgverzekeraars. De goedkoopste verzekering kost ruim €500 per jaar minder dan de duurste verzekering. Met een budgetverzekering zijn je mogelijkheden beperkter, tenzij je bijbetaalt. De duurdere verzekering biedt de mogelijkheid om naar de zorgverlener van jouw eigen keuze te gaan.

Energiebelastingen gaan stijgen in 2021

De energiebelastingen op gas zullen in 2021 omhooggaan, die voor stroom blijven gelijk. Voor gas betaal je ongeveer 3 cent per kubieke meter meer. Dat zal je enkel merken als je meer gas gebruikt dan gemiddeld. Dat komt omdat huishoudens €31 per jaar energiebelasting kunnen terugkrijgen.

Partneralimentatie omhoog

Als je partneralimentatie betaalt, ben je elk jaar verplicht om het bedrag te verhogen. Vanaf 1 januari 2021 bedraagt de indexering 3%. Per €100 partneralimentatie moet er dus €3 meer betaald worden dan in 2020. Bij aangifte voor inkomstenbelasting mag de partneralimentatie worden afgetrokken. Als je een inkomen hebt dat hoger is dan €68.507, dan daalt de maximale aftrek. Over 2020 mag er nog 46% worden afgetrokken, in 2021 is dit nog 43%. Met een hoog inkomen kost de partneralimentatie dus 6% extra.

Vragen?

Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust aan één van onze erkende financiële adviseurs. Zij helpen je graag door te kijken naar jouw persoonlijke situatie.

Ralph Geerdink

Financieel adviseur particulieren

neem contact op
Ralph Geerdink