Wij gaan uit elkaar en nu?

blog van 2 juni door Susanne

Wij gaan uit elkaar en nu?

Het huwelijk is toch niet geworden wat je had gedacht of gehoopt. Jullie hebben samen besloten dat jullie uit elkaar gaan, maar wat gebeurt er nu?

In goed overleg

Bij scheiden komt veel kijken, niet alleen emotioneel maar ook financieel, daarom zeggen ze ook niet voor niets scheiden is een proces. Om een scheiding voor beide partijen goed te kunnen regelen is het belangrijk dat jullie nog kunnen overleggen met elkaar.

Belangrijke vragen

Hebben jullie een gezamenlijke koopwoning? Zijn er kinderen, hoe gaan jullie de zorg verdelen wanneer moet er kinderalimentatie betaalt worden? Is er sprake van partneralimentatie? Hoe zit het exact met jullie pensioen? Zijn er schenkingen of erfenissen geweest? Hoe zit het met jullie spaargeld? Zo even een greep uit de vele onderwerpen waar over nagedacht moet worden. Het belangrijkste is dat je moet beginnen bij het begin en zo gedurende het proces samen tot een oplossing komt voor alle gezamenlijke zaken die jullie nu hebben.

Inkomen

De inkomsten na een scheiding zullen er waarschijnlijk wel anders uitzien dan voor de tijd. Buiten eventuele partneralimentie en kinderalimentatie komen de rest van de kosten voor bijvoorbeeld jouw levensonderhoud voor je eigen rekening. Des te belangrijker is om goed overzicht te krijgen van je in en uitgaven om zo niet in betaalproblemen te komen. Zo heb je als alleenstaande wellicht recht op toeslagen waar je voorheen geen recht op had.

Wat te doen?

Kortom, de eerste stap is het kenbaar maken dat jullie huwelijk duurzaam ontwricht is, wat daarna komt breng ik graag samen in kaart. Voor meer informatie over scheiden en de gevolgen kunt u contact opnemen met Susanne Tijhuis.

Susanne Tijhuis

Financieel adviseur particulieren

neem contact op
Susanne Tijhuis