Wil jij weten hoe je minder belasting in box drie betaalt?

blog van 15 december door Eduard

Wil jij weten hoe je minder belasting in box drie betaalt?

Iedereen wil vermogend zijn, alleen niet op 1 januari. Over het bedrag dat op dat moment in box 3 valt betaal je namelijk vermogensbelasting. Om het bedrag op de rekening zo laag mogelijk te houden, doen mensen eind december vaak een aantal grote uitgaven. Bevind jij je in deze positie? Wij geven je graag een aantal tips.

Waar gaat het om in box 3?

In box 3 gaat het om het vermogen van onder andere het spaargeld, aandelen en een eventuele tweede woning. Niet over al het spaargeld hoeft belasting betaald te worden. Er is een belastingvrije voet die vanaf 2022 €50.650 bedraagt of €101.300 met fiscaal partner. De fiscus kijkt naar de stand van je vermogen aan het begin van het belastingjaar om de belasting te bepalen. Als het vermogen voor 1 januari 2022 laag is, dan zal je het effect dus merken in het voorjaar van 2023, wanneer je aangifte doet over 2022.

Belasting 2021

Afhankelijk van het vermogen betaal je in 2022 tussen de 0,59% tot 1,72% over het spaargeld boven de vrijstelling. Mocht het vermogen omlaag worden gehaald met €10.000 dan levert dat tussen de €59 en €176 op.

Tips om jouw vermogen te verlagen

  • Een extra aflossing op je hypotheek. Hiermee verlaag je zowel je vermogensbelasting als je maandlasten. Overleg met je hypotheekadviseurs wat verstandig is en op welk deel je het beste kunt aflossen.


  • Extra pensioen opbouwen. Binnen de fiscale grenzen kun je extra pensioen opbouwen in een lijfrente door middel van bank sparen. Het geld dat je hierin stopt kun je aftrekken van je inkomstenbelasting en je betaalt er geen vermogensbelasting over.


  • Schenken van geld. Als je de kinderen en/of kleinkinderen financieel wilt helpen, doe dit dan voor 1 januari. Zorg er wel voor dat dit binnen de schenkingsvrijstelling blijft.


  • Betalen van de zorgverzekering voor het gezin. Dit levert vaak ook korting van de verzekeraar op de jaarpremie op. Je kunt ook denken aan het vooruitbetalen van andere jaarpremies of grote uitgaven voor bijvoorbeeld zaken in huis.


  • Investeer in energiebesparende maatregelen. Let hierbij goed op beschikbare subsidies en check de veranderingen voor 2022. Je kunt ook groen gaan beleggen. Als particuliere belegger heb je een belastingvoordeel wanneer je groen belegt. Als de waarde van je groene beleggingen binnen de vrijstelling blijft, betaal je geen box 3-belasting


  • Is beleggen niet helemaal je ding, dan zou er ook gekozen kunnen worden voor GroenSparen. Hiermee ontvang je een extra vrijstelling in box 3 en een aanvullende heffingskorting, waardoor je mogelijk kunt profiteren van een netto rendement.

Eduard Bril

Leider particulier advies

neem contact op
Eduard Bril