Opeethypotheek

Terug naar overzicht

Hoe werkt een opeethypotheek?

Een opeethypotheek is een hypotheekvorm speciaal ontwikkeld voor wat oudere woningeigenaren die de overwaarde van hun woning graag willen verzilveren. Een opeethypotheek wordt daarom ook wel een verzilverhypotheek, seniorenhypotheek of overwaarde hypotheek genoemd.

Heb je overwaarde op je huidige woning en heb je behoefte aan meer financiële bestedingsruimte? Deze hypotheekvorm biedt mogelijkheden om het bedrag van de overwaarde op je woning te verzilveren, zonder dat je daarvoor eerst moet verhuizen. Houd er wel rekening mee dat je ook over deze lening rente moet betalen. Omdat het geld meestal consumptief wordt besteed, is deze rente niet fiscaal aftrekbaar.

2020 07 04 49

Opeethypotheek aanvragen of wijzigen

Of een opeethypotheek passend is, is afhankelijk van zowel de overwaarde van je woning als hoe jouw persoonlijke situatie eruit ziet. Voor het afsluiten van een opeethypotheek gaat een van onze adviseurs met je in gesprek om de mogelijkheden door te spreken.

Wat komt er financieel kijken bij een opeethypotheek?

Voordat je een hypotheek kiest, is het handig om een aantal financiële zaken op een rij te hebben. Denk aan de rente of eventuele rente aftrek en de maandlasten die je kunt verwachten.

Een opeethypotheek is een lening. Dit betekent dat je ook rente gaat betalen. Omdat het geld meestal consumptief wordt besteed, is deze rente niet fiscaal aftrekbaar. Een andere mogelijkheid is dat je de rente bij de lening optelt maar houd er rekening mee dat dan ook je schuld toeneemt.

Je maandlasten hangen af van hoe de hypotheek wordt opgebouwd. Er bestaat de mogelijkheid om de maandlasten op te tellen bij de hypotheekschuld, dit betekent wel dat je toekomstige schuld toeneemt. Laat je goed adviseren over de mogelijkheden en de impact daarvan op zowel je maandlasten als schuld.

Online oriëntatiegesprek

Ben je benieuwd of een opeethypotheek en passende hypotheek voor je is? In een online of fysiek oriëntatiegesprek maken we graag (gratis) kennis met elkaar. Dan kunnen wij meedenken met jouw persoonlijke situatie.

Online oriëntatiegesprek
Hypotheken 01

Veelgestelde vragen

Wanneer je bezig bent om een hypotheek te kiezen, wil je dat deze past bij je persoonlijke situatie. We begrijpen als geen ander dat een hypotheektraject de nodige vragen kan oproepen. Daarom hebben we informatie rondom het in aanmerking komen voor een opeethypotheek, het eigendom van je woning en hoe je het vrijgekomen geld kunt spenderen voor je uiteen gezet.

Je komt in aanmerking voor een opeethypotheek wanneer er sprake is van overwaarde op je huidige woning. Overwaarde betekent dat je bij de verkoop meer geld ontvangt dan dat je er aan hypotheek in hebt zitten.

Ja, je blijft eigenaar van je woning. Een voordeel van de opeethypotheek is namelijk dat je de overwaarde van je woning kunt verzilveren zonder dat je daarvoor moet verhuizen.

Het geld dat vrij komt bij het afsluiten van een opeethypotheek mag je spenderen zoals jij dat zelf wilt. Door de overwaarde op je woning te kunnen verzilveren met een opeethypotheek, krijg je meer financiële bestedingsruimte.

Geen antwoord op je vraag gekregen?

  • Gratis oriëntatiegesprek
  • Persoonlijk & deskundig advies
  • Een hypotheek passend bij jouw levensfase
  • Wij vergelijken onafhankelijk 25 hypotheekverstrekkers